Skip to content

De wetenschap achter intenties

Je dag met een intentie beginnen. Een woord voor een jaar kiezen. Of voor een specifieke afspraak eerst de tijd nemen om een zin te formuleren die voor jou belangrijk is in die bijeenkomst. Dat klinkt misschien een beetje zweverig. Een beetje soft. Totdat je je realiseert hoe je hersenen werken en gaat begrijpen waarom je dat helpt om te bereiken wat je wilt. Je kent toch dat verschijnsel dat je nooit die ene auto ziet, tot dat je er over denkt om die aan te schaffen? En opeens zijn ze overal om je heen! Of dat je met elkaar een spelletje doet om een gele vogel te spotten in de overtuiging dat die er écht niet zijn, en dan blijken er opeens overal gele vogels op te duiken.

We leven in een wereld met oneindig veel informatie. Elke dag, elke minuut, elke seconde zijn er onnoemelijk veel nieuwe gegevens om ons heen die je brein moet processen. Terwijl ik dit schrijf zie ik de letters op mijn scherm, in mijn (beide) ooghoeken post-its met notities om niet te vergeten, achtergrondgeluiden van de drukte op straat, het scherm van mijn telefoon dat aangeeft dat er een whatsapp is binnengekomen. En dat is nog wat ik bewust waarneem. Als ik er op ga letten voel ik ook nog de spier in mijn linkerschouder die verkrampt is, neem ik waar dat het koud is in mijn werkkamer en heb ik al minstens tien keer gedacht aan de afspraak waar ik straks naar toe moet. En dan ben ik eigenlijk nog bést gefocused aan het werk.

Ons brein is een fantastische computer. Ongelooflijk dat we in al die wirwar van nieuwe informatie tóch (meestal) de juiste dingen doen. En dat komt voor een belangrijk deel omdat onze hersenen verdeeld zijn in een bewust en een onbewust gedeelte. Dat bewuste deel, dat is wat we vaak ons brein noemen. Maar dat is eigenlijk maar een heel klein deel van onze breincapaciteit.

Het onbewuste deel is  veel groter én veel belangrijker dan we denken. De overgrote meerderheid van onze besluiten worden in ons onbewuste brein genomen. Dat lijkt niet altijd zo, want zo gauw er een duidelijke uitkomst is, gaat ons bewuste brein aan de slag met die uitkomst. Ons brein geeft ons een chemische beloning voor het feit dat we een afgerond verhaal hebben. En motiveert en argumenteert waarom ons besluit inderdaad het beste was.

Je kunt je onbewuste brein dus actief aan het werk zetten. Door informatie te verzamelen over een bepaalde keuze en er dan (letterlijk) een nachtje over te slapen, vind je vaak het beste antwoord. Je onbewuste brein is aan de slag gegaan met processing en registreert en verzamelt alles wat belangrijk is rond dat ene thema. Of door te letten op iets wat we belangrijk vinden en oog te hebben voor hoe dat om ons heen beschikbaar is. Auto’s of gele vogels. Of vertrouwen én positiviteit.

Is dat erg? Dat we zoveel onbewust doen? Welnee! Het is juist hard nodig. Anders zouden we in no-time allemaal een overbelast brein hebben en letterlijk kortsluiting in de hersenen. En heb je dan helemaal geen invloed op wat er gebeurt? Daar past nu het mooie van een intentie.

De dag beginnen met een intentie kun je zien als een opdracht aan je onbewuste. Ik neem me voor om vandaar te letten op wat er goed gaat in ons team. Of ik wil vandaag rust creëren in de chaos van de decembermaand. Of, zoals ik dit jaar deed, mijn woord voor dit jaar is JOY. Je waarneming, je interpretatie van de omgeving, je besluitvorming, alles wat je onbewuste brein doet, wordt meer gefocused vanuit die intentie. Dat betekent niet dat je altijd precies krijgt wat je bewust denkt. Maar wel dat dát uitgangspunt letterlijk meer in je gedachten is. En daardoor groter wordt.

Wat je aandacht geeft, groeit.

 

Probeer het eens een tijdje. Schrijf elke ochtend op een post-it, of boven op je TO-DO lijstje wat je intentie is voor de dag. Bedenk bij jezelf voor je een meeting in loopt waar je aandacht aan wil schenken. Denk misschien zelfs eens over een woord voor een week, voor een maand of een jaar. En kijk wat het je oplevert. Het kost je niks.

 

 

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

elf − 1 =

Powered by WishList Member - Membership Software