Skip to content

Struggles overslaan

Ze zit tegenover me. Een sterke vrouw. Altijd voor zichzelf gezorgd en sinds een paar jaar ook voor haar man. Ze trekt als tijdelijke manager een groot project, waar de medewerkers bij bosjes omvallen vanwege burnout en onveiligheid in de organisatie.

Moe is ze. Dat is niet van de ene op de andere dag. De jaren van zorgen en verantwoordelijkheid beginnen hun tol te eisen. Ze weet dat ze goed (of beter?) voor zichzelf moet zorgen. Maar hoe? Wanneer? Op welke manier? Ze is zelfs vergeten wat ze leuk vind om te doen.

Ze durft het coachtraject aan te gaan. Wetend dat het niet makkelijk zal zijn. Dat er gedoe boven komt. Dat er emoties zijn. Dat er werk te doen is. Ze is moedig genoeg om het allemaal in de ogen te kijken. Een sterke vrouw.

Maar soms zou ze willen dat er een eind aan komt aan de worsteling. Dat de struggles klaar zijn. Dat het werk af is en gedaan. Even uitblazen. Herken je dat ? Ik wel. Als je weet wanneer het ophoudt, kun je het makkelijker dragen. Als je weet dat er een einde komt aan je worsteling, dan valt het te overzien, dan weet je dat het goed komt.

Is er niet een manier om die struggle over te slaan?

Te leren van anderen die dezelfde problemen hebben meegemaakt? Door te gaan naar START en de ellende achter je te laten? In het boek Sterker dan Ooit verwijst Brené Brown naar de driedaagse training The Daring Way. Op dag 2 gaat het over de moeilijkste thema’s: kwetsbaarheid, schaamte, wat houdt je klein en wat zijn de nutteloze beschermingsmechanismen waarven je al die jaren dacht dat ze je veilig konden houden.

You cannot skip day 2 – Brené Brown

Je kunt dag 2 niet overslaan om de échte lessen van dag 3 te leren. Het werkt niet om om je worsteling heen te lopen, die te ontkennen of te laten liggen en door te stomen naar de overwinning, het herstel, de glorie.

Het is als in de ‘hero’s journey‘. In de struggles, daar zit het begin van een antwoord. En dat antwoord is voor iedereen anders. Zelfs de vragen zijn persoonlijk en veranderen gedurende de tijd.

En daarom moet je je eigen weg vinden.

Daarom is er geen ‘one-stop-shop’. Geen eenduidig recept dat voor iedereen werkt. In Sterker dan Ooit schrijft Brené: ‘Over dit deel van het proces valt niet te onderhandelen. Ervaring en succes zorgen er niet voor dat je gemakkelijk door dit middelste gebied heen zeilt. Die fluisteren je alleen toe: ‘Dit maakt deel uit van het proces. Stug doorzetten’. Ervaring veroorzaakt zelf geen klein sprankje licht in het donker van het midden. Ervaring geeft je alleen een heel klein beetje geloof in je vermogen om door het duister te laveren. Het midden is vervelend, maar het is ook de plek waar de magie plaatsvindt.

Weinig kans dus, om je struggles over te slaan. Niet als je écht wilt ontdekken wat er gaande is. En je eigen verhaal zelf je eigen einde geven.

Gelukkig hoeven we het niet alleen te doen. Daar waren we nooit voor gemaakt. Dat je je eigen pad moet lopen, betekent niet dat je geen hulp kunt krijgen. Dat je het allemaal zelf moet uitzoeken.

Juist niet. Mét elkaar je eigen weg vinden. Dat is, hoe je langzaam, maar zeker door het midden kunt komen en sterker dan ooit een nieuw einde aan je verhaal kunt schrijven.

 

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

4 × vijf =

Powered by WishList Member - Membership Software