Skip to content

In juli 2012 ga ik voor het eerst naar Texas om door Brené Brown getraind te worden. Ik ben nog nooit in Amerika geweest. Onwennig en een beetje zenuwachtig sta ik in de rij op Schiphol voor de paspoortcontrole om de Verenigde Staten in te mogen reizen.

Mijn innerlijke dialoog draait op volle toeren. Zou het wel wat zijn? Heb ik niet veel te veel geld weggegooid om zomaar naar een training te gaan waar ik niemand ken? Een training voor helping professionals nota bene. Ik die alles behalve een helping professional ben, maar al vele jaren als organisatieadviseur en manager aan het werk.

De financiële afdeling van mijn eigen bedrijf (dat is mijn man), heeft gelukkig zijn goedkeuring verleent. Behalve de financiën doet hij ook de ICT en de technische ondersteuning. Hij geeft me een uitweg voor als het een grote mislukking blijkt te zijn. ‘Als het niks is, dan stop je met de training. Dan geniet je van een lang weekend San Antonio en beschouw je het als een korte vakantie.’

I can do that. 

Ik heb nog nooit van San Antonio gehoord, maar er is vast wel iets leuks te doen.

In de grote zaal waar de training wordt gegeven staan 12 ronde tafels. Aan elke tafel tien tot twaalf mensen. Amerikanen natuurlijk. Ik ben de eerste uit Europa die gecertificeerd wordt in haar werk. De twijfel steekt op. Kan ik het wel volgen? Is mijn Engels goed genoeg? (Ik heb zelfs speciaal een nieuw Engels woordenboek gekocht.)

Zijn mijn tafelgenoten wel aardig? En belangrijker nog: gaan ze ze mij wel aardig vinden?

Maar nog geen halve dag later zit ik helemaal in de bubble.

This is really good leadership stuff ‘ sms ik naar een vriendin-collega in Nederland.

Maar eigenlijk bedoel ik te zeggen: ‘dit is precies wat ik nodig had’.

Want nu ik inmiddels vijf jaar verder ben, weet ik het zeker: de kennis en inzichten van Brené Brown zijn hard nodig voor onze organisaties, voor onze scholen,  voor onze kinderen. Maar vooral voor mijzelf.

Inmiddels ben ik drie keer in San Antonio geweest en een actief lid van de internationale wholehearted community. Ik geef Brené’s trainingen alweer een aantal jaren in Nederland. Voor persoonlijke ontwikkeling en in organisaties.

Soms zou ik willen dat ik nooit naar Amerika was gegaan.

Want het leven is er niet persé makkelijker op geworden. Nu ik weet wat ik heb geleerd, zie ik hoe ik mijzelf soms bescherm achter een pantser van perfectionisme. Of reageer vanuit mijn emoties op een manier die ik eigenlijk niet wil. En als je de patronen eenmaal ziet, dan kun je ze niet meer niet zien.

Maar dit is wél hoe ik leven wil. Wholehearted. Met hart en ziel in de arena. Ik wil moedig zijn en keuzes maken die passen bij mijn waarden. En dus heb ik eigenlijk niet écht spijt. Maar ben ik vooral dankbaar dat ik Brené’s werk op het spoor kwam. En dat ik dat elke dag toe mag passen in mijn werk én in mijn leven.

Dat is ook mijn wens voor jou. En daarom wil je graag leren en inspireren om voluit te leren leven.

We moeten allemaal onze eigen weg vinden. Er zijn geen standaard manieren of pasklare antwoorden die voor iedereen gelden. Maar dat betekent niet dat je het alleen moet doen. Juist niet. We zijn geboren voor verbinding, bestemd om het met elkaar te doen.

Mijn weg leidde me in 2012 naar Texas. Jouw pad brengt je nu hier.

Wil je mee op stap?

Sluit je dan aan bij de Club van je Leven. Waarin we met elkaar je eigen weg vinden.

Ik ben Marjon Bohré-den Harder, getrouwd en moeder van twee dochters. Ik hou van leren en lezen, van taarten bakken en schilderen, van witte wijn en caramel met zeezout, van citytrips en Zeeland, van schrijven en van slapen.

Ik geloof in moed, nieuwsgierigheid én vriendelijkheid als de waarden waarnaar ik mijn leven wil inrichten en mijn keuzes wil maken. Zo wil ik een bijdrage leveren aan meer menselijkheid in de wereld.

Gecertificeerd Daring Way Facilitator én Case Consultant

Geregistreerd Arbeids- en Organisatiepsycholoog bij het NIP

Op verzoek van Brené Brown betrokken bij de vertaling van haar boeken in het Nederlands

Ik volg nog regelmatig nieuwe trainingen en opleidingen. Omdat ik nieuwsgierig ben en geloof dat er nog héél veel te leren valt. (En vooral omdat leren mijn grootste hobby is.)

Een greep uit wat ik leerde de afgelopen jaren:

  • The Science of Happiness – University of California, Berkeley
  • Theory U – Massachussetts Institute of Technology, MIT
  • Positive Psychology – University of North Carolina at Chapel Hill
  • ACT (Acceptance and Commitment Therapy) – See True Mindfulness
  • TALK! – academie voor organisatiecultuur
  • Deep Democracy – academie voor organisatiecultuur
Wil je met mij werken in jouw organisatie?

Ik ben ook nog bedrijfskundige en ervaren adviseur én interim-manager.

En ik help leiders en teams om meer menselijkheid te brengen in organisaties. Omdat ik geloof dat mensen daar gelukkiger van worden én de resultaten beter.

Daarover schreef ik het boek De Menselijke Organisatie.

Wil je meer weten over mijn activiteiten voor organisaties?

Kijk dan op www.springpower.nl

Powered by WishList Member - Membership Software