Skip to content

Je weg vinden

 

Ik geef trainingen over moediger worden. En sterk weer opstaan na een teleurstelling. Trainingen waarbij ik mijn rol meer zie als facilitator dan als docent. Het verschil werd me ooit door Brené Brown kernachtig uitgelegd.

‘Teachers bring people from the unknown to the known. Facilitators bring people from the known to the unkown.’

 

In The Daring Way en in Rising Strong gaat het over je eigen verhaal. Over kwetsbaarheid, teleurstellingen en falen. Over hoe je daar mee om kunt gaan en er sterker uit kunt komen dan tevoren. En over moedig zijn en veerkracht. Dat is per definitie een heel persoonlijk en uniek proces.

Er zijn geen antwoorden voor alle vragen. En sterker zelfs: op sommige momenten is het al een hele stap om de vragen helder te krijgen. Ieder heeft daarin zijn eigen weg te gaan, op zijn eigen tempo en met eigen vragen en antwoorden.

Daarom is het werk van Brené Brown ook geen ‘how-to’ lijstje met een tienpuntenplan dat garantie op succes geeft. Maar meer een routekaart, een methode om er achter te komen wat jouw eigen weg is. Want ieder heeft zijn eigen weg, maar dat betekent niet dat je het alleen hoeft te doen.

Als facilitator loop ik een eindje met je op. Met een methode waardoor je je eigen vragen tegenkomt. En is het voor mij de kunst om ruimte te bieden om ieders eigen weg te ontdekken. Holding space.

Eigenlijk denk ik dat het daar altijd op neer komt. Je kunt wel dingen leren van anderen, maar je moet toch altijd je eigen weg vinden. Of dat nu gaat om taarten bakken, autorijden of studeren. Je leert je eigen stijl ontwikkelen en de leraren die ons daar het meest bij geholpen hebben zijn de leraren die ons de ruimte gaven om onze eigen route te vinden.

 

Wil je aan de slag met het werk van Brené Brown? Kijk dan eens hier.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

vier × vijf =

Powered by WishList Member - Membership Software