Skip to content

Geluk in de bergen

Ik heb het aan zee.

En in de bergen. Dat je je klein voelt, maar niet op een vervelende manier. Dat je onderdeel bent van iets groters, waar je niet precies de vinger op kunt leggen. Maar het voelt goed.

‘Awe’ noemen de Engelsen het.

Ontzag of verwondering in het Nederlands. En er is eigenlijk nog niet zoveel bekend over hoe het precies werkt, maar wél dat het een belangrijke boost geeft voor je geluk.

Dit is wat we wel weten: de natuur is een belangrijke factor voor ons welbevinden. Een wandeling in het park doet wonderen voor je fysieke gezondheid én voor je geestelijke welzijn. En ‘awe’ leidt tot meer altruïsme, meer vriendelijkheid en meer positief sociaal gedrag.

Zelfs een korte ervaring met ‘awe’ is een boost voor je geluk.

Het leidt bovendien tot een verhoogde intellectuele nieuwsgierigheid én een dieper gevoel van bescheidenheid. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat ‘awe’ leidt tot lagere cytokine niveau’s. Wat? Cytokine, dat heeft weer een direct effect op je immuunsysteem.

Zo’n ervaring is overigens niet alleen voorbehouden aan de natuur. Ook kunst, muziek kunnen leiden tot het gevoel van verwondering en respect. Als er sprake is van iets dat groter is dan jijzelf en dat je begrip te boven gaat. Dát is het geluksgevoel van ‘awe’.

Geluk is gratis.

Het ligt voor het grijpen. Als je het wilt zien, kun je het overal vinden. Op het strand met uitzicht over zee. ’s Avonds onder een heldere sterrenhemel. Dichterbij dan je denkt.

Zo’n ervaring van ‘awe’ brengt je dichter bij jezelf. En hoe meer je met jezelf in verbinding bent, hoe intenser de verbinding met anderen. Dat geloof ik en dat zie ik keer op keer in mijn werk.

Wil jij dat ook ervaren? Zelf dat gevoel van ‘awe’ ervaren in de bergen? Ga dan mee naar het Krachtweekend in Oostenrijk en ervaar het gevoel van verbinding met jezelf, met elkaar én de natuur.

 

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

zestien − vier =

Powered by WishList Member - Membership Software